Blog - Tencuiala decorativă. Clasificări

Tencuiala decorativă. Clasificări

Aplicarea tencuielii decorative este o operațiune costisitoare și care, odată realizată, ar trebui să-ți satisfacă exigențele pentru o perioadă mai îndelungată. De aceea, trebuie luate în calcul toate aspectele atât din punct de vedere al materialelor de construcții cât și al mâinii de lucru.

Prima impresie legată de orice construcție este dată de finisajul acesteia. Dar dincolo de aspectul estetic, alegerea materialelor pentru decorarea sistemelor de termoizolare a fațadelor este importantă pentru că acestea au și rol de protecție conferind sistemului durabilitate în fața intemperiilor.

Ce este tencuiala decorativă?

Ca o definiție succintă, tencuiala decorativă reprezintă stratul final al operațiunii de anvelopare a exteriorului, stratul respective având dublu rol, atât estetic cât și protector față de factorii de mediu.


Tipuri de tencuială decorativă

Există mai multe criterii în funcție de care se pot stabili tipurile de tencuială decorativă.

În funcție de compoziție, tencuiala decorativă poate fi minerală, acrilică, siliconică sau silicatică.
 

  • Tencuieli minerale sunt tencuielile în a căror compoziție intră ciment alb, var, pietricele de marmură, materiale de umplutură.
  • Tencuieli acrilice sunt tencuieli în a căror componență intră rășini acrilice, pigmenți, materile de umplutură, pietricele de marmură. În comparație cu tencuielile minerale avem o îmbunătățire calitativă ale acestora datorată rășinilor din componență, acestea conferindu-le elasticitate și mărindu-le gradul de hidrofobizare.
  • Tencuieli silicatice sunt tencuieli în a căror compoziție intră rășini, silicați, materiale de umplutură, pietricele de marmură. Tencuielile silicatice ies în evidență printr-o permeabilitate deosebita și o rezistență la alge, licheni și mușchi fiind recomandate pentru fațadele termoizolate cu vată minerală și la fațadele vechi.
  • Tencuieli siliconice sunt tencuieli în a căror compoziție intră rășini siliconice, pigmenți, materiale de umplutură, pietricele de marmură. Aceste tencuieli reprezintă vârful de gamă, ele fiind permeabile la vapori, hidrofobe, foarte rezistente la murdărie, ultraviolete și condiții atmosferice extreme fiind recomandate pentru zonele de munte și în zonele litorale unde aerul este unul salin.


În funcție de granulație, a mărimii granulelor de nisip din tencuială, aceasta poate fi mai fină (0,5-1,5 mm) sau mai ”grunjoasă” (1,5-3 mm).

În funcție de model, tencuilelile decorative pot fi:
-    granulate, având aspectul de boabe de orez
-    zgâriată, având aspectul unei scoarțe de copac


Foarte important de reținut, pe suprafața pe care se aplică tencuiala trebuie aplicată mai întai o amorsă iar dacă tencuiala se aplică peste un termosistem, amorsa trebuie aplicata la o săptămână după ultima masă de șpaclu.

Dacă a fost aleasă o tencuială decorativă colorată, amorsa trebuie să fie colorată la fel ca tencuiala, altfel se vor vedea diferențe de nuanță printre granulele tencuielii.